Boğulma Evreleri
1. Dönem: Subjektif belirtiler dönemidir. Bilinç açıktır. Kanda oksijen azalmasına bağlı olarak beyinde solunum merkezi uyarılır. Solunum çabası artar, nefes darlığı gelişir. Kan basıncı ve nabız hızlanır, baş dönmesi, kulak çınlaması, göz kararması, işitme bozukluğu, korku ve öfori dikkat çeker. Genellikle 0.5-1.5 dakika kadar süren bu dönemin sonunda bilinç kapanır.
2. Dönem: Bilinç kaybı ya da konvulsiyon dönemi de denir. Beynin oksijensiz kalmasını takiben bilinç kaybı gelişir. Duysal fonksiyonlar ve refleksler bozulur.. Düz kasların gevşemesine bağlı olarak bazen idrar atımı olur.
3. Dönem: Solunum depresyonu ya da ölüm devresidir. Solunum düzensizleşerek durur. Kalp atımları düzensizleşir, nabız yavaşlar, tansiyon düşer ve kalp durur.
Asfiksilerde ölüm, esas olarak anoksiden etkilenme süresine bağlı olmak üzere ortalama 3-5 dakikada gerçekleşir. Ancak ölüm süresi olayın türü ve koşullara bağlı olarak uzayabilir. Örneğin suda boğulmada, kişi boğulmamak için uzun süre bir çaba gösterebilir. İple ve elle boğmada kişi ile saldırgan arasındaki boğuşmalara bağlı olarak ölüm süresi uzayabilir.
Dipnot: asfiksi boğulma demektir.
0 yorum:
Yorum Gönder