Gen akışı bildiğiniz göç etmedir. Yaşanan göçlerin evrim açısından hem yavaşlama hemde hızlanma faktörleri vardır. Önce hızlandırmasından bahsedelim.
Canlılar arasındaki yaşanan göçlerin sonucu olarak birbirleri aralarında gen transferi olur. İnsan örnek verelim. Göçler sonucunda insanlar birbirleriyle evlenir çocukları olur. Aynı populasyondaki insanlar için bu durum çokta önemli değildir. Çünkü belli bir zamandan sonra populasyon frekansı dengelenir. Yani doğan çocukların özellikleri istisnai durumlar dışında pek bir farklılık göstermez.Bir zenci populasyonu birde beyaz insan populasyonu düşünelim. Bu 2 populasyon göç sonucunda birbirleriyle evlendikleri zaman çocukları melez olacaktır. Saf ırklarını kaybedecekler. Ama bu melezlik sonucunda yeni gen kombinasyonlarıda oluşacaktır. Örneğin zencilerin veya beyazların dirençli olduğu şeyleri çocuklarda kazanacaktır. Veya birbirlerinin dirençsizliklerinide kazanabilirler. Bu durumda evrimsel açıdan avantaj kazandırabilir veya kaybettirebilir.
Bu durumu sağlayan sadece göç değildir. Daha önceki yazılarda bakteriler ve virüslerin canlılar arasındaki gen aktarımında oynadığı rollerden bahsetmiştik. Populasyonlar arasında yayılan hastalıklar aracılığıylada gen aktarımı gerçekleşebilir.
Yaşanan göçler sonucu saf ırklar hızla azalmaktadır.Eğer korumaya alınmazlarsa ilerleyen zamanlarda tamamen kaybolabilirler. İnsanların böyle melezleşmesini sağlan tarihi olaylardan biri Kavimler Göçüdür.Bu göç sonucunda birçok populasyon bulundukları yerlerden göç etmişler ve yeni populasyonlarla karışmışlardır. Zaman ilerledikçe doğan çocuklar 2 saf ırk populasyonunun melezi olmaktan çıkmıştır. Hatta şuan bile DNA testi yapıldığında birden fazla ırkın genlerini taşıdığımızı farkedebilirsiniz. Melezleşme bu hızla devam ettikçe evrimsel süreçte bazı genler baskınlığını koruyacak ve ileriki nesillere aktarılmaya devam eecektir. Bu durumun sonucunda ise uzun bir zaman sonra dünyada tek fenotipte insanlar görebiliriz.
Doğan melezlerde , örneğin renkli gözlü zencilerin hemen farkedilir. Bu insanların evrimsel süreçteki başarılarını veya başarısızlıklarını malesef bir göremeyeceğiz. Çünkü insan hayatı evrimi izleyebilecek kadar uzun değildir.
Peki göç durumu evrimi nasıl yavaşlatabilir ? Herşeyden izole olmuş bir populasyon düşünün. Diğer çevre populasyonlarla hiçbir şekilde gen alışverişi olmasın. Gen alışverişi olmayınca belli bir süre sonunda bu populasyon türleşmeye başlayacaktır. Böylelikle evrim halkasında kendine özgü bir tür olarak yerini alacaktır. Ama bir göç durumunda bu saf genler bozulacak ve melezlikler görülecektir. Böylelikle evrim halkası olma hızı yavaşlayacaktır.
Gen akışları sadece insanlar veya hayvanlar arasında olan bir olay değildir. Bitkiler göç edemez diye düşünebilirsiniz. Evet edemezler fakat polenleriyle genetiklerini bir yerden başka bir yere aktarabilirler. Böylelikle bitkiler arasındada melezlik görülebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder