################
BASİT ATEŞ YAKMA İLKELERİ
################
BASİT ATEŞ YAKMA İLKELERİ
################
Ateş yakarken bu ilkeleri anlamanın faydası olacaktır. Yakıtlar doğrudan yanmaz. Yakıtları doğrudan ısıtırsanız gaz haline geçecektir. Bu gaz ise havadaki oksijen ile tepkimeye girip yanacaktır.
Ateş yakmak ve sönmemesini sağlama için 3 önemli faktör vardır. Bunlar hava , sıcaklık ve yakıttır. Eğer bunlardan herhangi birisi olmazsa ateşiniz uzun ömürlü olmayacaktır. Bunların doğru oranlarda birleşmesi ateşin kapasitesi için çok önemlidir. Bu yolu öğrenmenin tek yolu pratik yapmaktır.
YER SEÇİMİ VE HAZIRLIK
Ateşi nasıl bir alanda yakacağını ve ne amaçla kullanacağını düşünmek zorundasın. Ateş yakmadan önce bunları göz önünde bulundurmalısınız :
-Hangi arazi ve iklimde ateş yakacaksın
-Hangi malzemelere sahipsin
-Ne kadar zamanın var
-Niçin ateşe ihtiyacın var
-Düşman ne kadar uzaklıkta
-Bölge ne kadar kurak
-Bölge yağmurdan , rüzgardan korunuyor mu
-Barınağın uygun bir yerde mi
-Yoğun bir ateş istiyor musun
-Ateşi besleyecek odununun veya yakıtın var mı
Eğer ormanlık veya kapalı bir alandaysan süprüntüleri temizle ve seçtiğin bir noktayı yüzeysel olarak kaz. Ateş yakacağın noktanın etrafını 1 metrelik çapa sahip dairesel bölgeyi temizle. Çünkü az da olsa ateşin yayılma ihtimali vardır.
Ateş alanını inşa etmeye başladığında kütükler veya taşlar kullanarak bir duvar inşa edin. Bu duvar ateşin ısısını istediğin yere yansıtmana yardımcı olacaktır. Duvar kıvılcımların uçmasını engelleyecek ve rüzgarı kesip ateşi kontrollü bir şekilde büyütme veya küçültmenizi sağlayacaktır. Ama ateşin yanmasını devam ettirmek için yeterli bir rüzgara ihtiyacınız vardır.
UYARI
Islak(yakıtlı) veya gazlı taşlar kullanmayın. Bunlar ateş yaktığınızda patlamaya sebep olabilir. Bazı durumlarda ateşi yer altına gizlemeye ve bir ocak olarak kullanmaya ihtiyacınız olabilir. Ateşi gizlemeli ve yemeğinizi pişirmelisiniz. Yer altında ateşi kullanmak için Dakota Yöntemine bakın
-Yere bir çukur kazın.
-Yan tarafına da rüzgara karşı bir çukur kazın. Bu 2 çukuru birbiri ile birleştirdiğinizde vantilatör görevi görecektir.
-Ateşinizi örnekteki gibi yakın.
Eğer karlı bir bölgedeyseniz , kuruluğu sağlamak için yeşil kütükler kullanın. Soğuklarda ağaçların dalları gövdeleri ile birleştiği yerden kolay kırılır. Birkaç yeşil ağaç dalı kesin veya kırın. Şekildeki gibi yanlamasına dizin. 1 veya 2 tabaka halinde dizin. Diziliş aşağıda ki gibi zıt taraflı olmalıdır:
##################
ATEŞ İÇİN MALZEMELER SEÇME
##################
Ateş için 3 tip malzemeye ihtiyacınız vardır. Bunlar kav , çıra ve yakıttır.
Kıvılcımlar ateşi başlatır. Küçük bir ateşi büyütmek için kava ihtiyacınız vardır. Kav kesinlikle kuru olmalı ve kıvılcımları kavı tutuşturabilmelidir. Sadece kıvılcım çıkarıcı bir malzemeniz varsa ihtiyacınız olan şey karbonlaşmış bir kumaş parçasıdır. Eğer sıcak bir bölgedeyseniz uzun periyotlarla kıvılcım çıkarın ve kavın alev almasına izin verin. Kumaş parçalarını ısı ile kömürleştirmeye çalışabilirsiniz fakat bu tarz kömür yanmaz.
Öncelikle bu tarz kumaşları hava geçirmez konteynırlarda sıcaklık ile kurutmalısınız. Bu yöntem ile kumaşları hayatta kalma durumları için geliştirebilirsiniz. Sonrasında bu malzemeleri hayatta kalma kitlerinize ekleyebilirsiniz.
Çıra , kav eklediğinizde kolaylıkla yanan bir malzemedir. Çıra kuru olduğunda kolaylıkla yanan bir malzemedir. Çıra yandığında çok çabuk ısıyı arttırır. Yakıtlar ise yavaş ve uzun süre yanan malzemelerdir.
#############
NASIL ATEŞ YAKARSINIZ ?
#############
Aşağıda birkaç ateş yakma ve yayma yöntemi vardır. Hayatta kalma durumunda ihtiyacınız olan yöntemi belirleyin.
Kızılderili Çadırı
Bu ateşi yakmak için kavları düzenlemeye ve az miktarla çıra ve odunu Kızılderili Çadırı veya koni biçiminde yerleştirmelisiniz. Merkezden yakmaya başlayın. Çadır biçimi yandığında dıştaki odunlar içe düşecek ve ateşi besleyecektir. Bu tip yöntem ile nemli odunlar bile yanar.
Çatı Biçimi
Bu yöntemde yeşil çubukları 30 derecelik açı ile sıkıştırın. Çubukların bitiş noktası rüzgarı doğrudan içeri alacaktır. Yere kavları koyun. Çıra parçalarını ters olarak koyun. Kavları yakmaya başlayın. Kavlar tutuştuğunda daha fazla çıra ilave edin.
Kav : Ağaç kabuğu , Kestane kabuğu , Odun talaşı , Kuru otlar , Kuru mantarlar , Saman , Kuru yapraklar , Kıyılmış tahtalar , Kuru ağaç lifleri , Kuştüyü , Kuru palmiye yaprakları , Kuru yosun , Sünger, Keten ipliği , Pamuk , Barut , Bamboo bitkisinin dış kısmı , Karbonlaşmış kıyafet , Dikiş ipliği
Çıra : İnce dallar , Dilimlenmiş odunlar , Kopmuş dallar , Mukavva , Büyük ağaçlardan kopmuş parçalar
Yakıt: Kömür, Kuru hayvan gübreleri , Bataklık kömürü , Bükülmüş salkımlar , Büyük kuru dallar , Yarılmış odunlar
Çapraz Hendek
Bu yöntemde yeri gelişi güzel çapraz bir biçimde 30 cm uzunluğunda kazın. Kazdığınız yer 7.5 cm derinliğinde olmalıdır. Kazdığınız yerin ortasını kavlar ile tıkayın . Bu yöntem kısmen rüzgara izin verir ve kül olmuş kav parçalarını süpürür.
Piramit
Bu yöntemde 2 küçük kütüğü yere paralel bir biçimde koyun. Sert odunları paralel kütüklere ters biçimde dizin. Aynı mantıkla üzerine 4 kat odun çıkın. Her bir katman altındakinden daha küçük bir biçimde olsun. Ateşi piramitin en üstünden yakmaya başlayın. Ateş yandığında aşağıdaki katmanları da tutuşturacaktır. Ateş en alt tabakaya ulaştığında , geceleri ateşe dikkat etmeyi gerektirmeyecek bir
yöntemdir.
Bu tarz birkaç ateş yakma metodu vardır. İçinde bulunduğunuz duruma en uygun yöntemi seçin.
Şimdilik bu kadar. Ateş oluşturma methodları, modern aletlerden ateş yakma vb. teknikler barındıran diğer ateş makalesini de yakında paylaşmayı düşünüyorum
0 yorum:
Yorum Gönder