C programlama dili üniversitelerde veya liselerde programlama mantığını öğretebilmek ve programlamaya başlangıç için genelde öğretilir. Bu dili öğrenmeye başlayan öğrenciler programlamaya henüz yeni giriş yaptığından dolayı basit problem örneklerinin dışına çıkamamaktadır. Ancak bu dili kullanarak ortaya somut projeler çıkarabileceğinin de farkında değildir. İşte bu yazımızda o farkındalığı yaratıyoruz
C DİLİNİ TANIYALIM
C dilinin özelliklerini tek tek maddeler halinde yazıp sizi sıkmak istemiyorum. Hatta özelliklerine geçmeden önce de bir kaç kavram üzerinde durmak istiyorum.
DÜŞÜK SEVİYELİ POGRAMLAMA DİLİ
Bilgisayarın ilk dönemlerinde kullanımı çok zor olan Makine ve Assembly dilleri kullanılırdı. Makine dili , geliştirilen ilk programlama dilidir. Makine dilinde yazılan tüm komutlar 0 ve 1’lerden oluşur. Bütün talimatlar en detaylı bir şekilde tanımlanır ve iki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır. Bu dillerin kullanımı çok zordur. Bu diller ve makine diline yakın diller düşük seviyeli programlama dili diye nitelendirilir.
YÜKSEK SEVİYELİ PROGRAMLAMA DİLİ
Bu dillerin öğrenilmesi , yazılması daha kolaydır. Bu diller aynı zamanda daha iyi sonuçlar sağlar. Bu tür yüksek seviyeli dillerde yazılan programlar makine diline çevrilmek zorundadır.
ÇOK YÜKSEK SEVİYELİ PROGRAMLAMA DİLLERİ
Bu dillerdeki temel özellik kullanıcıların bilgisayara bir şeyin nasıl yapılacağını değil, ne yapılacağını ifade edebilmelerine imkan vermesidir.
Örneğin; sayıların sıraya dizilmesi işlemini yapabilmek için bir yüksek seviyeli dil ile karmaşık bir mantık kullanarak 15–20 satırlık bir program yazmak gerekir. Bunun aksine bir çok yüksek seviyeli dil ile bir kullanıcının yapacağı iş; sıraya dizilecek alanı, sıralama işleminin küçükten büyüğe mi yoksa büyükten küçüğe mi yapılacağını belirlemek ve ekrandaki bir ikona tıklayarak yada bir menüden “sırala” komutunu seçerek sıralama işlemini gerçekleştirmektir.
Peki , C dili seviyesi nedir?
C programlama dili düşük seviyeli dillere oranla daha anlaşılır , çok yüksek seviyeli dillere oranla daha fazla esnek bir dil olması sebebiyle arada bir noktada diyebiliriz. C dili makine diline yakın olması sebebiyle hem donanıma hitap eder , hem de uygulama geliştirmede kullanılır. C ile programlamada bilgisayara daha fazla hakimiyet vardır , daha az hazır fonksiyon ve kütüphane vardır. Bundan dolayı donanım hesaba katılarak programlama yapılması gerekir.
UNUTMAYALIM !
Düşük seviyeli veya yüksek seviyeli dil demek o dilin eksik yönleri olduğunu çağrıştırmasın. Düşük seviyeli ve yüksek seviyeli dil denilmesindeki asıl sebep dilin , makine diline yakın olması veya uzak olmasıdır.
NEDEN İLK C ÖĞRETİLİR?
1 - C programlama dili algoritma mantığını oturtabilmek için kullanılabilecek bir dildir. Güçlü ve esnek bir dil olması buna olanak sağlar.
2 - C için yazılım geliştirme ortamları (IDE) oldukça fazladır. 3 - C dili taşınabilirdir , donanımdan ve işletim sisteminden bağımsızdır. C dili ile dikkatli bir biçimde yazılmış bir program, her bilgisayara taşınabilir. 4 - C yapısal bir programlama dilidir. Yapısal nedir? Açalım biraz. 5 - C kodları fonksiyon olarak adlandırılmış alt programlardan oluşmuştur. Bu , C’ye yapısal programlama niteliği kazandırmış olur. Günümüzde yapısal programlamanın yerini nesneye dayalı programlama almış olsa da programlamanın temellerini / mantığını öğrenmek ve nesneye dayalı programlamaya geçiş yapmak için yapısal programlamayı bilmek önemlidir. 6 - C++, Java, JavaScript , JavaApplet , PHP , C# gibi diller C dilinden esinlenmiştir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi okullarda algoritma mantığını öğretebilmek için yapısal programlama dili olan C ile eğitime başlanır. Programlamaya henüz yeni başlamış öğrenciler de basit kontrol yapıları , döngü örneklerinin dışına çıkamayarak yukarıda olduğu gibi küçük küçük problemleri tekrar tekrar çözerek C defterini kapatmak zorunda kalır. Somut bir şeyler yapmak isterken tıkanıp kalmadan C’yi kullanarak ortaya o kadar güzel projeler çıkartabiliriz ki…
1- DRİVER YAZABİLİRSİNİZ
Bildiğiniz üzere driverlar (Sürücüler) sistem üzerinde tam yetkiye sahip, ring 0 dediğimiz sistemin merkezinde çalışan sys uzantılı dosyalardır. C programlama dilini kullanarak driver yazabilirsiniz
2- GRAFİK VE OYUN YAZABİLİRSİNİZ
C dili satranç, zıplayan top, okçuluk vb. Gibi çeşitli grafik ve oyun uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılmıştır. Programlama dili olsun , taştan olsun diyenler için , C ile oyun yazmayı deneyin!
3- GÖMÜLÜ SİSTEMLER KODLAYABİLİRSİNİZ
Çamaşır makinesi , bulaşık makinesi , hesap makinesi , makinesi , makinesi… C ile kolayabiliriz. Bu cihazların beynini c ile kodlayarak , yönetimini sağlayabiliriz.
4- ROBOT YAPABİLİRSİNİZ
Arduino gibi mikrodenetleyici kartlarını kullanarak hayal ettiğiniz donanımları kendiniz kodlayabilirsiniz
5- İŞLETİM SİSTEMİ
Unix-Çekirdeği, Microsoft Windows programları , işletim sistemi uygulamaları ve Android işletim sistemleri yapabilirsiniz
6- BİR PROGRAMLAMA DİLİ DE SİZ YAZABİLİRSİNİZ
C# , Java , Limbo , JavaScript , Perl , UNIX’in C Kabuğu , PHP ve Python , değişken kapasitede C’yi kullanır: Örneğin Python’da C standart kütüphaneler oluşturmak için kullanılırken, C++, Perl ve PHP gibi diğerleri C temelli sözdizimi ve denetim yapıları kullanır.
7- HESAPLAMA PLATFORMLARI
C, algoritmaları ve veri yapılarını hızla uygular ve programlarda daha hızlı hesaplamaları kolaylaştırır. Bu, MATLAB ve Mathematica gibi daha yüksek derecelerde hesaplama gerektiren uygulamalarda C’yi kullanmayı sağlamıştır.
__________________
"Kendinizi geliştirmeye o kadar çok zaman harcayın ki Başkalarının yaptıklarıyla ilgilenmeye ve onları eleştirmeye vaktiniz olmasın"
|
|
Bir C Programlama Dili Sorunsalı : Nerede Kullanacağım Bunu?
Reviewed by Unknown
on
Mayıs 27, 2017
Rating: 5
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder