Ayva eşsiz ve güzel kokulu bir meyvedir. Ancak son zamanlarda marketlerde satılan ayvaların bu özelliklerini kaybettiklerini gördüm. Ayva biraz bozulmuş elmaya benzer. Binlerce yıldır Yunanlılar ve Romalılar tarafından tüketilmiştir.
Nelere İhtiyacınız var ?
-2,3 büyük ayva ( kabınızın boyutuna göre )
-Yeterli miktarda votka veya sert bir likör
-Bıçak ve kesme tahtası
-Zaman (+4 hafta)
-Serin ve kuru bir yer
-Kahve filtresi
-Huni
-2 veya daha fazla bardak şeker
-İsteğinize göre dekoratif bir şişe
Zaman en önemli öğedir. Güzel kokulu ve lekesiz ayvalar seçin. Genelde market reyonlarında iyi ayvalar olmaz. İyi ayva bulabilmek için biraz sıkıntı çekebilirsiniz.
Yıkama :
Bir kap seçin. Burada 1 litrelik kavanoz kullandım. İsteiğinize göre hava kilitli kaplarda kullanabilirsiniz. Kabın boyutu size kalmış. Unutmayın ne kadar fazla meyve kullanırsanız o kadar fazla alkole ihtiyacınız olacak.
Sıcak ve sabunlu su ile ayvaları güzelce yıkayın. Sonuçta likörünüzde böcek ilaçları istemezsiniz. Kabınızın sterilizasyonuna gelince , bulaşık makinesi bu iş için idealdir.
Kesme İşi:
Bu aşamada keskin bir bıçağa ve kesme becerilerine ihtiyacınız vardır. Ayvaların içi serttir. Keserken dikkatli olmalısınız. Likör için ince parçalar kesmelisiniz. Böylelikle alkol ile daha fazla yüzey alanı teması olacaktır. Ayvanın içindeki tohum ve çevresini çıkarın. Benim kavanozumu doldurmam için 2 ayva yetti. Sizin kavanozunuza göre bu miktar artar veya azalabilir.
Alkol Zamanı :
Sıra alkol eklemeye geldi. Seçtiğiniz kabın içinde kestiğiniz ayva dilimlerini toplayın. Biliyorum , kabınızı tamamen meyve dilimleriyle doldurmak istiyorsunuz fakat paketlenmiş gibi doldurmayın. Mümkün olduğunca yüzey alanı fazla olmalıdır. Kavanozun kenarına kadar meyvelerinizi doldurun. Meyvelerinizle hava temasını azaltmalısınız. Havayla temas ederse meyveleriniz çürüyebilir ki buda hoş olmaz.
Zaman :
Kavanozunuzu iyice kapatıp serin bir yerde en az 4 hafta bekletin. Ne kadar uzun bekletirseniz o kadar lezzetli olacaktır. Bu zaman sonunda likörünüz altın sarısına benzer bir renk alacaktır.
Filtreleme :
Likörün uzun süre beklediğini düşünüyorum ve tatmak için sabırsızlanıyorum. Meyveleri ve partikülleri ayırma zamanı geldi. Tüm partükülleri ayırabilmek için birden fazla filtreleme gerekebilir. Bu iş için kahve filtresi veya süzme kağıdı ile sıradan bir huni kullanabilirsiniz. Huninin altına bir şişe alıp yavaşça süzün. Süzme işini hızlandırmak için huniye vurmayın. Süzme kağıdı yırtılabilir. 1 ay beklediniz , 20 dakika daha bekleyebilirsiniz.
İsterseniz meyveden ısırık alabilir veya diğer adımda kullanabilirsiniz.
Şekerleme :
Likörünüzü süzdünüz fakat votka bu şeker oranından memnun değil. Artık tam bir likör yapma zamanı. Gerekli olan tüm şekeri ilave edin. Bir şurup kadar tatlı olacak şekilde şekerinizi ekleyin. Ailenizden öğrendiğiniz şekilde şekerin erimesi için biraz şişeyi sallayın.
Süzdüğünüz meyveleri başka bir kaba koyun ve 1-2 fincan şeker ekleyin.Birkaç gün sonra ayva şurubunuz hazır olacaktır. Şurubu süzüp likörünüze ekleyebilirsiniz. ( İstediğiniz tatlılığa göre )
Artık keyfini çıkarma zamanı. Benim favori zamanım sıcak bir sonbahar akşamında başka içecekler ile likörümü içmektir. Sıcak elma suyu içine ayva likörü koymak size soğuk bir günde iyi gelebilir. Böylelikle konyak havası yaratabilirsiniz. Eğlenmenize bakın.
0 yorum:
Yorum Gönder